ČIERNY ČAJ

VÝROBA ČIERNEHO ČAJU

Výroba pravého, čierneho čaju sa skladá z piatich navzájom spájajúcich operácií. Ihneď po odtrhnutí sú čerstvé listy rozprestreté na dlhých regáloch v halách a začína sa proces sušenia pomocou horúceho vzduchu. Vo viacerých moderných továrňach sa suší v uzavretých teplých vzduchových kanálikoch. Nasleduje lisovanie listov pri ktorom sa bunkové steny rozbijú uvoľní sa bunková šťava a kombinuje s kyslíkom vo vzduchu. Proces fermentácie a oxidácie je spustený a listy menia farbu na červeno medenú.

Ďalším krokom je triedenie listov, ktoré sa od seba oddelujú podľa kvality listov. Triedia sa na listové čaje (Leaf Teas), drvené čaje (Brokean Teas) a Fannings, ktoré predstavujú najmenšie kúsky čajov až prach a používajú sa na výrobu sádkových čajov.

Najznámejšie plantáže sa nachádzajú v Indii.

Assam

Plantáže o rozlohe 562 hektárov sa nachádzajú v Indii v časti Dibrugarh.

Assam čaj je čierny čaj pomenovaný po oblasti jeho výroby Assam-India. Tento čaj, z ktorých väčšina sa pestuje v blízkosti hladiny mora, je známy pre jeho sladovú chuť, silné a jasné farby. Assam je najväčším regiónom na pestovanie čajov na svete, leží na oboch stranách rieky Brahmaputra a hraničí s Bangladéšom a s Barmaou (Mjanmarsko). Táto časť Indie zažíva hojné zrážky v období monzúnu, 250 - 300mm zrážok za deň. Denná teplota vystúpi aj na úroveň 40 ° C. Táto tropická klíma prispieva k jedinečnej sladovej chuti, pre ktorú tento čaj je dobre známy.

Pre dlhé vegetačné obdobia a veľa zrážrok je Assam jedna z najplodnejších oblastí produkujúca čaj vo svete. Každý rok má Assam spoločne výnos cca 1,5 mil libier (680 400 kg) čaju.

Assam sa všeobecne žne dvakrát.

Z "prvej úrody" first flush a "druhého zberu" second flush. Prvý flush je snímaný počas konca marca. Druhý flush sa žne neskôr a je viac cenený "Tippy čaj". Tento druhý flush "Tippy čaj" je sladší a plnnší a je všeobecne považovaný za lepší ako prvý first flush. Listy Assam Tea Bush sú tmavo zelené a lesklé, pomerne široké v porovnaní s tými z čínskeho čajovníka.

Darjeeling

Je to čínsky čaj, ktorý rastie v Indii s chuťou mixu francúzskeho hrozna a himalájskeho horského vzduchu. Darjeeling čaj je často nazývaný "šampanským čaju". Je pestovaný vo vysokohorskom prostredí v oblasti Darjeeling v Západnom Bengálsku,ktorá sa náchádza v oblasti výhodnej Indii. Dokonca aj keď nepijete čaj, Darjeeling je natoľko zaujímavý, že naozaj stojí za to ho vyskúšať.


PRÍPRAVA ČIERNEHO ČAJU

Príprava čaju závisí na tom, kde sa čaj pestuje. Rôzne typy čierneho čaju sa líšia v intenzite chuti, a preto vyžadujú individuálnu prípravu. Podstatnejšie je, že všetky čierne čaje sa zalievajú vriacou vodou. Svetlejšie čaje majú kratšiu doba lúhovania. Kvetinové Darjeeling treba lúhovať po dobu maximálne 3 minút. Silný Assam na druhej strane až 5 minút.

Mnohí ľudia pijú čierny čaj, aby prebudili organizmus a mali viac energie. Čierny čaj má veľa kofeínu. Obsahuje tiež povzbudzujúce látky nazývané teofylín. Pitím tohto druhu čaju môžete urýchliť svoju tepovú frekvenciu a budete cítiť čulejší. Pitie čierneho čaju (jeden až štyri šálky denne) môže mierne zvýšiť krvný tlak, ale efekt nebude trvať dlho. Dlhodobé pitie čierneho čaju napriek tomu nie je spojené s dlhotrvajúcim, vysokým krvným tlakom.

POZITÍVNE ÚČINKY ČIERNEHO ČAJU

Čierny čaj je plný zdraviu prospešných látok nazývaných polyfenoly. Polyfenoly sú antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť vaše bunky pred poškodením DNA.Niektorí vedci hovoria, že špecifické antioxidanty v čaji, vrátane polyfenolov a katechínov, môžu pomôcť zabrániť vzniku niektorých typov rakoviny. Napríklad, niektoré výskumy ukazujú, že ženy, ktoré pravidelne pijú čierny čaj, majú omnoho nižšie riziko vzniku rakoviny vaječníkov, než ženy, ktoré čierny čaj nepijú.

Výskum zatiaľ nepreukázal, či pitie čierneho čaju má vplyv aj na zníženie rizika rakoviny prsníka, žalúdka, prípadne kolorektálneho karcinómu.
Rastúce dôkazy však naznačujú, že antioxidanty v čiernom čaji môžu znížiť mieru aterosklerózy (upchaté tepny), a to najmä u žien. Tymto sa môže výrazne pomôcť k znižovaniu rizika srdcového infarktu.
Pravidelným pitím čierneho čaju je možné znížiť riziká:

  • · diabetes
  • · vysoká hladina cholesterolu
  • · obličkové kamene
  • · parkinsonova choroba
  • · osteoporóza
  • · rakovina pľúc

Na potvrdenie týchto účinkov čierneho čaju je však stále potrebný väčší rozsah štúdii a poznatkov.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.